De yogastijl

oefenen vanuit liefde voor jezelf

Ervaar hoe je vanuit rust in je kracht staat!

In een wereld waar we van alles “moeten” en willen zijn we snel geneigd door te gaan in het ritme van doen, doen, doen. Daar komt bij dat we vaak in onze denken bezig zijn met het verleden of met de toekomst. Hierdoor kan het voelen alsof je je lichaam achter je aan sleept. Dat je het contact met je lichaam verloren bent. Of dat je verdwaald raakt in je eigen gedachtes.

Doordat we vaak geneigd zijn om alsmaar door te gaan denken we dat we dit ook nodig hebben tijdens onze hobbys, zoals o.a. sport. Waardoor we kiezen voor actieve sporten, want dat voelt lekker.

Maar is dit ECHT wat jouw lichaam nodig heeft? 

Maar hoe weet je nou wat jouw lichaam nodig heeft?

Een antwoord op deze vraag kan ik je niet direct geven. Er bestaat geen checklist waardoor je kan zien wat jouw lichaam nodig heeft. Althans, misschien bestaat die wel maar geloof ik hier niet in. Ieders lichaam uniek dus ook die van jouw!

Uit mijn eigen ervaring en de jaren ervaring in het les geven weet ik dat veel mensen (ik ook!) geneigd zijn om alsmaar door te gaan ipv een moment stil te staan. Dit patroon ontstaat vaak door iets buiten onszelf (bv. werkdruk, gezinsdruk, wat er van je verwacht wordt enz.) en is een sneaky saboteur!

Vaak willen we helemaal niet constant aan staan maar zijn we langzaam wel zo “geprogrammeerd” waardoor het alsmaar doorgaan kan voelen alsof dit je natuur is.

Je belandt dan in een visuele cirkel waarbij het “niets doen” of een moment in-het-nu zijn zelfs als eng ervaren kan worden. Of nog erger, dat je jezelf niet waardevol genoeg vind om jezelf dit moment van rust en ontspanning te gunnen!

Mijn visie is dat een moment in stilte zijn, een moment in-het-nu, met jezelf en je lichaam nodig is voor het natuurlijke herstel van lichaam en geest. Dat je tussen al je activiteiten door altijd ruimte mag hebben voor ontspanning. En dat die ontspanning dan ook echt ontspannen mag zijn (ipv tijdens dit momentje na te denken over de andere dingen die je nog gedaan wilt krijgen, herkenbaar!). Het doen van yoga heeft mij hierbij geholpen en ik gun dit jou ook!

Laten we elkaar leren kennen....

Het is fijn om elkaar even te zien voordat je de lessen vanuit thuis volgt. Zodat we kennis kunnen maken en je mij op de hoogte kan stellen van jouw eventuele eerdere yogaervaring(en) en/of eventuele blessures. Dit gesprekje zal ongeveer een half uur duren en kan zowel online via Zoom als bij mij thuis in mijn thuisstudio in Castricum. Tijdens dit gesprek zal ik je meer vertellen over de online yogalessen, yogastijl, de manier van oefenen en kijken we samen naar waar jij eventueel tegenaan loopt.

Besluit je mee te doen met de lessen? Dan zal ik tijdens de maandthema’s af en toe contact met je opnemen om te vragen hoe het met je gaat en of ik je eventueel nog ergens mee kan helpen. Persoonlijk contact vind ik niet alleen heel fijn maar ook belangrijk om jou goed te kunnen begeleiden tijdens jouw eigen proces. Daarnaast zorgen we er zo samen voor dat je de yogahoudingen veilig uitvoert. 

Yoga beoefenen vanuit liefde voor jezelf

Doordat ik merk dat veel mensen geneigd zijn alsmaar door te willen gaan heb ik ervoor gekozen om rustige yogalessen te geven. Rustige yogalessen houdt in dat je de tijd hebt om in en uit de houding te komen, je duidelijk kan zien hoe de houding is opgebouwd en dat je yoga beoefend vanuit jouw mogelijkheden. Kortom dat je yoga leert ervaren vanuit liefde voor jezelf, liefde voor je eigen lichaam.

Hatha Yoga Saswitha stijl

De yogastijl die ik geef komt voort uit de opleiding Hatha Yoga, Saswitha stijl en mijn ervaring in de rustigere vorm Supreme Release Yoga. Kenmerkend voor de Hatha Yoga Saswitha stijl is dat de adem onlosmakend met de houding verbonden is. De adem kan de yogahouding ondersteunen, verruimen, verzorgen en verdiepen. De adem verteld je hoe het met je lichaam gaat en andersom. Adem vormt een brug tussen het tastbare en ontastbare, het ziende en het niet zichtbare, het wetende en het onwetende.

Maandelijkse thema's

Om meer verdieping te ervaren tijdens de yogalessen werk ik met thema's. Het thema wordt uitgezocht door intuïtieve voelen van het energieveld op aarde, de stand van de maan en de voelbare emoties die op dat moment meer op de voorgrond aanwezig zijn. Dat wat op dat moment aandacht nodig heeft werk ik uit en zo ontstaan de yogalessen. Iedere maand worden de yogahoudingen uitgezocht rondom het thema van de maand. Dit zorgt voor een fijne opbouw in de lessen, zodat de yogalessen voor iedereen toegankelijk zijn.

De ingang vanuit het lichaam

Misschien wil je al langere tijd aandacht besteden aan jouw diepste verlangens, onverwerkte emoties of bepaalde gedragspatronen, maar lukt het je niet om hier daadwerkelijk een positieve verandering in te brengen. Het lichaam als startpunt kan je helpen om op zachte wijze toegang te krijgen tot dit gebied. We zijn het contact met ons lichaam verloren door de gehaastheid die de maatschappij van ons vraagt en/of door wat wij van onszelf vragen. Alleen al het voelen van het lichaam kan hierdoor best een uitdaging zijn. Gelukkig liggen er in jouw lichaam nog de herinneringen van vroeger. Door de ingang naar binnen, vanuit het lichaam, te begeleiden leer je weer te voelen. Waardoor je gaat voelen wat jouw lichaam nodig heeft, jouw lichaam is geweldig!

Thema Oktober: Balans & Psoas bevrijding

Alles is constant in beweging, zo ook jouw lichaam. Het in balans blijven is absoluut niet makkelijk. Want ook balans is constant in beweging, je bent constant aan het bijsturen, aan het balanceren. Uit balans raken gebeurt, dat is onderdeel van het leven. Net zoals in balans zijn onderdeel van je leven is. Misschien ervaar je op het moment gevoelens van angst. Angst trekt ons uit onze balans. De Psoas spieren staan in verbinding met jouw bewuste en onbewuste angsten en slaan deze angsten op in je lichaam. Door stil te zijn en te voelen kan je leren los te laten. Stil zijn en voelen kan bij voorbaat angstig voelen maar ik beloof je dat dit de key naar bevrijding is.
start bijna
ideal-logo-1024kleiner

Larissa's verhaal

Zelf worstelde (en oefen nog steeds) met hoe ik meer in-het-nu kan leven. Zo ging ik jarenlang alsmaar door en door en dacht ik dat het normaal was om constant moe te zijn. Mijn werkdagen waren ingevuld met werken als leidinggevende in een hotel, daarna snel eten en door om sportles te geven. Mijn weekenden waren gevuld met feestjes en sporten. Dit alles vond ik ontzettend leuk, dus dan kan je door, toch?